Annons
Senast uppdaterad: 2024-02-22 kl 22:02

Vanliga frågor om bolån

Om jag köper en bostad, måste köpet gå via en mäklare?

Normalt går det utan mäklare, men det krävs en oberoende värdering av bostaden som kostar.Ibland kan banken sätta krav att affären skall ske via en mäklare.

Kan man förhandla om räntan?

Det kan finnas många skäl till att regelbundet förhandla med banken om räntan, ibland även om banken gett en bra rabatt på din ränta, då rabatten ofta varar under en begränsad tid, vanligtvis ett år. För att få fortsatt ränterabatt måste man ta nytt samtal med banken.

Det är inte fel att försöka att försöka få till bättre villkor, bankernas villkor förändras och ofta måste man själv aktivt tala med banken för att få tillgång till nya och bättre villkor. Det kostar lite att prova och besparingen kan bli omfattande.

Är det en god idé att ha alla lån i samma bank?

Ofta kan man få bättre villkor om man samlar lånen hos en bank. Bäst är att tala med flera banker för att optimera villkoren.

Vad är kostnaden för en lagfart?

En lagfart kostar 1,5% av köpeskillingen plus en expeditionsavgift. Banken hjälper dig med pappersarbetet!

Pantbrev – vad är det?

Ett pantbrev är ett avtal som ger banken en del av din fastighet som säkerhet för ditt lån. Kostnaden för ett pantbrev är två procent av aktuellt belopp, plus expeditionsavgift.

Skattereduktion – vad är det?

Med skattereduktion avses skatteavdrag på normalt 30 % som du får göra för räntekostnader. Det innebär att efter skatt kostar 1000 kronor i ränta 700 kr.

I det fall att räntekostnaderna är över 100 000 kr är avdragsmöjligheterna endast 21% på belopp över 100 000 kr.
Annons Annons